Jan Neefjes
Harnjesweg 37, 6706 AR Wageningen
telefoon: 06 - 28 64 17 09
Email / Route kantoor Wageningen

Hans Bleumink
De Benneken 10, 5283 TL Boxtel
telefoon: 06 - 15 50 71 40
Email
Producten
  Planvorming en
beleidsadvies


Beleidsonderzoek
en -evaluatie


Historisch-
landschappelijk onderzoek


De landschapsbiografie

Groene Burgerinitiatieven

Tekst en
communicatieadvies


Boeken en journalistiek

Workshops en excursies

Cursussen

Netwerk en
opdrachtgevers


groenschrift webdesign  

Cittaslow: streek-DNA als fundament voor culturele gebiedsontwikkeling

Voor de Brabantse 'Cittaslow'-gemeente
Alphen-Chaam schreef Overland samen met Streekwerk het IdeeŽnboek 'Hallo Brabant, wij zijn Alphen-Chaam'. Het IdeeŽnboek is gebaseerd op de bijzondere sociaal-maatschappelijke, landschappelijke en historische kwaliteiten van het gebied - het 'DNA van Alphen-Chaam'.
Hallo Brabant bevat voorstellen voor de bijdrage die het Brabantse platteland kan leveren aan het programma van Eindhoven|Brabant Culturele Hoofdstad 2018.

Maar Hallo Brabant is meer dan alleen een IdeeŽnboek. Met Hallo Brabant wil de gemeente Alphen-Chaam ook haar Cittaslow-karakter versterken, het internationale netwerk van zo'n 150 plattelandsgemeenten met minder dan 50.000 inwoners, die de kwaliteit van leven hoog in het vaandel hebben. Het IdeeŽnboek vormt tegelijkertijd ook de toekomstagenda voor het gemeentelijke cultureel programma, gaat een rol spelen in de (toeristische) profilering van de gemeente en vormt een belangrijk fundament onder de strategische beleidskeuzes voor de gemeentelijke structuurvisie. Hallo Brabant vormde ook de basis voor de bestuurlijke 'heidagen' in het najaar van 2011. Het IdeeŽnboek is tot stand gekomen in nauw overleg met bewoners, kunstenaars en gemeente.

Download het rapport
Lees meer over Cittaslow

Welkom bij Overland

Overland is het bureau van Hans Bleumink en Jan Neefjes. We adviseren bij ruimtelijke ontwikkelingen in het landelijk gebied. We verrichten cultuurhistorisch en beleidsmatig onderzoek, adviseren over communicatie en begeleiden planvorming. Resultaten daarvan geven we weer in heldere teksten voor zowel professionals als het grote publiek. We staan voor een duurzaam platteland, waar plek is voor landbouw ťn natuur, en waar de stem van bewoners wordt gehoord. We kennen de praktijk. We schuiven net zo gemakkelijk aan rond de vergadertafels in Den Haag als aan de keukentafel thuis.